Sociaal gedrag

Groepsdieren geven via verschillende gedragingen een signaal aan elkaar af. Op deze manier communiceren ze met elkaar. Aan elk gedrag is een cijfer gekoppeld. Bekijk de foto’s hieronder en geef aan welk gedrag erbij hoort en los zo de som op in het logboek.

Op deze manier laat de wolf zijn status aan de anderen in de roedel zien. Een dominante wolf heeft zijn oren overeind en naar voren gericht. Hij staat met stijve poten en een stijve staart, die omhoog staat en vaak naar de rug gekruld staat. De nekharen staan licht overeind. Een dominante wolf kan doordringend naar een ondergeschikte wolf staren, hem op de grond dwingen en op zijn schouders leunen met zijn achterpoten.

Het verzoeningsgedrag is een manier om de relatie te herstellen (“goedmaken na een ruzie”). Soms laat de ene wolf aan de andere zien dat het conflict wat hem betreft over is. Hij laat dus vriendelijk gedrag zien wat een eerlijk signaal is dat de wolf niet opnieuw in de aanval overgaat.

Bij onderdanig is het hele lichaam is laag, en de lippen en oren zijn terug getrokken. Dit gaat soms samen met een in en uit de mond schietende tong en een verlaagde achterhand. De staart hangt naar beneden, half, of helemaal tussen de poten.